top of page
superkommun 2022_edited.jpg

Härryda utsedd till årets superkommun av Dagens samhälle

Härryda är Årets superkommun i gruppen storstadskommuner, dit kommunen räknas tack vare sitt korta pendlingsavstånd till Göteborg. Härryda har varit finalist två gånger tidigare, men tar först nu hem segern.

Härryda toppar faktiskt hela den totala rankningen och hör till de tio högst rankade kommunerna i Sverige i kategorierna god samhällsutveckling, ekonomi och bra skola.

Under årens lopp har kartläggningen över superkommunerna blivit alltmer ambitiös. Från början ingick 8 parametrar, numera ingår 142 mätvärden fördelat över 18 kategorier. Fokus ligger på det som faller under kommunernas ansvar, exempelvis skola, äldreomsorg och den kommunala ekonomin.

Störst vikt läggs på det som kommunerna har egen rådighet över. 

Kommentar från  kommunstyrelsens ordförande

Per Vorberg - Foto Emmy Jonsson_edited.jpg

”Att Härryda återigen blev nominerade till årets superkommun och i år tog hem guldet, ska bäras med stolthet av medborgarna, förvaltning och näringslivet. Enligt Dagens Samhälle är våra starkaste kort ekonomin, skolan och en allmän god samhällsutveckling, vilket inte är så konstigt eftersom det är tre områden vi arbetar prioriterat, framgångsrikt och strategiskt med sedan flera år.

När det gäller antalet företag per 1000 invånare så utvecklas detta också allt eftersom nya verksamhetsområden, Business Hubs och Tech Hubs utvecklas och kommer på plats. Vi har Västsveriges högsta försörjningsgrad och låg arbetslöshet tack vare gott samarbete med näringslivet tillsammans med förvaltningens arbete med att alla ska vara i jobb och egen försörjning. Detta görs i verksamheten Härryda framtid.

Det är ju naturligtvis riktigt roligt att vinna och man blir ju lite stolt. Tack alla som bidragit till att göra Härryda kommun ännu bättre! Det är tufft motstånd och att ständigt ligga i toppen är inspirerande och kräver sitt jobb.”

Per Vorberg (m), kommunstyrelsens ordförande

bottom of page